perjantai 12. lokakuuta 2012

Leivinuuni Hernarin ja PerunaLepuskojen ohjeet

PErjantai ja Touhua TÄynnä, Huh - Huh taas!
Sitä kun on kaksi touhukasta pikkuihmistä ja äiti joka ei osaa istua paikallaan, niin huomaa illalla tehneensä -mitä milloinkin... Ompeluissa on vieläkin hyvä fiilis eilisestä, ei pilata sitä :) Seuraava projekti on kyllä jo suunnitteilla, se tullee Neidille.

Näin syksyisin käynnistellään taas leivinuunit ja siellä syntyykin monet monet maukkaat herkut! Toissapäivänä tein leivinuunissa yön yli haudutettua hernekeittoa. On muuten I-han vähän parempaa kuin Jalostajan purkista! Ja helppoa kuin heinänteko!

 Herneet (ei tarvitse edes liotella) kattilaan, kattila suht täyteen vettä, lihaliemikuutio, oman maun verran kokonaisia maustepippureita ja sipuli kaveriksi. Ja hei hei uuniin. Minulla ei ole leivinuunissa sisällä mittaria arinalla, vaan on uunin vaipassa. Asteita ei saa olla ihan liikaa, minulla se näyttää n 150' joten sisällä varmaan n 100astetta? Seuraavana Aamuna lisätään ruskistettu jauheliha (käytän vain nautaa) ja pikkasen savukinkkua sekaan ja takas uunin perukoille. Muhitelkoon siellä puoleen päivään ja sitten lautaselle.
AI ETTÄ! Kylkiäisenä (okei, ihan vähän enemmän lämpöä -- omenakaurahyvä herkku vaniljakastikkeella jälkkäriksi... )


Olen myös jonkin asteen jauhopeukalo, tykkään leipoa (kuka vaan söis ku omaan takalistoon en haluais...) Käytän niin paljon lähijauhoja kuin on tarjolla ja onhan niitä :)

PerunaLepuskojen Ohjeet by minä. Kaikkihan perustuu siihen että jääkaapissa on eilistä perunamuussia jolle ei ole enää kaveria. Muussin sekaan kattilaan lisätään maitoa (käytän mieluiten sinistä tai punaista). Maitoa saa laittaa niin paljon että tulee ihan velliä. Sinne sekaan hipsaus suolaa, ehkä puoli teelusikallista. Sitten jauhoja. Pääjauhoina toimii ohrajauhot (täälläpäin ohralestyä, kuten paikallisessa myllystä tulleesta jauhopussissakin lukee tai minun jauhoämpärissä) niitä 2/3 jauhoista ja 1/3 venhäjauhoja. Taikina saa olla kiinteää mutta ei jämäkkää.













Sitten ruokalusikalla nyrkin kokoisia kasoja pellille ja taputellaan ne ohrajauhon kanssa n 1cm paksuisiksi lepuskoiksi. Lepuskoihin on hyvä painella haarukalla "pieniä" reikiä, jotta lepuskan kuori ei irtoile vaan tulee kiinteä. Aika kuuma uuni, n 250astetta ja nopsa paisto n 15min? riippuu uunin kuumuudesta ja lepuskan paksuudesta. Kauniin ruskeana ne ovat valmiita!


Meidän lepuskat
Voita päälle ja nams!

mustat torvisienet
Leivinuunin päällä taas on hyvä kuivattaa vaikka mitä. Kenkiä, rukkasia, mustiatorvisieniä... Purkitin saaliit ja nämä jää odottamaan maukkaita ruokia.

Mikäs sitä "maalla" asustella ku on omavaraistalous näköjään :)

Kivaa viikonloppua, jalkakylvyllä sen voi oikein hyvin aloittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit puumerkin :)